kazánház

„és ha időnként nem lennének ilyen értelmetlen pillanatok, sokan talán nem is lennének képesek tovább csinálni azt, aminek van értelme.”
Rákosy Gergely — Zííí-zúúú
 • Home
 • Mi értelme?
 • Kapcsolat
 • Hírek
 • Projektek
 • Kazánház
 • Címkefelhő
 • Theme
 • IT security segítséget szeretnék kérni.
  tényleg mindenkinek nagyon–nagyon köszönöm az értékes hozzászólását és véleményét, támogatását! sok hasznos tudással és még hasznosabb linkekkel lettem gazdagabb.
  egy utolsó tesztként (ha lúd, legyen kövér) megkerestem a letöltési történetben a letöltött fájlokat, és újra letöltöttem őket. sőt! a böngészési előzményekből visszakerestem, hogy melyik online rar to zip konverterrel alakítottam át a fájlt, és ismét lefuttattam az átalakítást. ezek után lefuttattam pár online és nem online (általatok ajánlott) víruskeresőt a fájlokon, mindegyik keresés negatív eredményt hozott.
  ismét áttoltam a fájlokon az avastot (is), és most nem fagyott le(!), hanem kiírta, hogy minden rendben, nem talált fenyegetőzést. szóval, lehet, hogy csak az adott napon éppen rossz volt a hardwarek együttállása.
  hétvégén még majd futtatok egy nagy ellenőrzést a Trinity Rescue-val, ha az is negatív eredménnyel jár, akkor tisztának tekintem a gépem.

  melléklet:

  screenshot-ok (továbbiak a note-okban)
  igazából működik az internet

  IT security segítséget szeretnék kérni

  először is minden szakembertől szeretnék elnézést kérni, de naiv kérdések jönnek, de tényleg annyira naivak, hogy magamat is meglepem azzal, hogy ezt egyáltalán felteszem, de nem tudok napirendre térni efelett, hogy ez így valóban létezik, vagy csak a dolgok furcsa együttállása lepett meg…

  történet a munkahelyi gépen

  az előzmények után a kolleginának le akartam tölteni egy kurzor készletet, és a google kereső bedobta ezt a linket. kiválasztottam a legszimpatikusabb készletet, amely ez volt. le is töltöttem a jobb oldalon található rar kiterjesztésű fájlt. először egy rossz link miatt félrenavigáltam, így ezt is és ezt is letöltöttem.
  ezek ugye kb. 50-60 kb méretű tömörített fájlok. a céges gépen rákattintottam a rar fájlra, és ekkor szembesültem azzal, hogy a céges gépen nincs olyan alkalmazás, amely ez a tömörített állományt kezelné, de erre lefagyással válaszolt a gép. újraindítás. a neten kerestem egy „rar to zip” webes alkalmazást, amellyel „átfordítottam” a rar fájlt zip-re, amelyet ugye már kezel az alap windows is. viszont a gép még mindig furcsa dolgokat művelt (lecserélődtek például a parancsikonok ikonjai). ismét újraindítottam a gépet. a dolgok erre már helyre álltak, úgyhogy gyors iramban shift+ del-el megszabadultam ezektől az állományoktól.

  történet az itthoni gépen

  itthon tesztelés céljából ismét letöltöttem ezeket a fájlokat, és ráeresztettem az avast-ot ellenőrzés céljából, amelyre lefagyással válaszolt, de úgy, hogy a jelszóval védett avast teljesen ki is lőtte magát a futó programok közül. nem sikerült újra elindulásra bírni. újraindítás. az újraindítás után már nem fagyott le, hanem átvizsgálta az állományokat, amelyekben nem talált „fenyegetőzéseket”. a biztonság kedvéért azért csináltam egy teljes ellenőrzést, amelynek ugyanez lett az eredménye.

  a gépemen alig pár napja van fent friss windows 8, és most nem tudom, hogy… és most akkor jöjjenek a kérdések, amiket szégyenlek:

  – 50-60 kbyte-os tömörített állomány tartalmazhat-e komoly vírust vagy egyéb kártékony állományt?
  – okozhat-e fertőzést egy olyan fertőzött tömörített állomány, amely rar kiterjesztésű, de a gépen nincs olyan alkalmazás, amely ezt kezelné?
  – okozhat-e fertőzést egy olyan tömörített állomány, amelynek csak a tartalma van megtekintve, de a tömörítetten tartalmazott állományok futtatása nem történt meg? (ez de fura kérdés lett…, de utólag gyanús lehet a rar to zip alkalmazás is.)

  és itt jön az a kérdés, ami a lényeg, és csak értetlenül állok a dolgok felett:

  – egyáltalán nincs okom aggodalomra (egyik gépen sem rendszergazdai fiókból használom a gépet), csak a dolgok véletlen együttállása tréfált meg azzal, hogy mindegyik gép ezen tömörített fájlok bizergálásakor fagyott le, és hogy azóta jöttek elő a fenti képeken látható hibaüzenetek is, de ezek valószínűleg nincsenek összefüggésben a fenti eseményekkel…

  windows 8.1

  szóval tegnap este óta vagyis inkább ma reggel óta 8.1-el tolom az asztali gépen. ugyan az ati videókártyával egy kicsit meg kellett küzdenem, de végül ma délelőtt sikerült életre keltenem, és el is kezdtem belakni a rendszert.
  az első amit nem értek, hogy mi volt ez a nagy ellenállás a csempe felülettel kapcsolatban, amit az interneten olvastam? nekem nagyon bejön!* pillanatok alatt meg lehet szokni szerintem. és itt szeretnék tisztázni egy kis félreértést is: csempézett start != desktop. aki szereti a desktopot, annak a windows 8.1-ben pont ugyanúgy ott van, mint a windows 7-ben volt. csak a start menü változott meg (ezt azért írom le, mert a legtöbb cikkben nekem ez nem volt egyértelmű). és azért nem értem az ellenállást, mert ez a start menü szerintem sokkal testre szabhatóbb és használhatóbb lett. de lehet, hogy nekem azért ez a véleményem, mert a start menüben úgyis csak a kereső mezőt használtam eddig, oda írtam be, amit el akartam érni, a mindennap használatos alkalmazások indító ikonjai pedig kint voltak a tálcán, hogy win+1-9 gombbal pillanatok alatt indíthatóak legyenek. és ez most a csempén is megoldható, ha csak elkezdek gépelni, akkor a keresőmező ugrik elő.
  szóval, ezekből a fenti ficsőrökből semmi nem veszett el a 8.1-ben! ott van a megszokott desktop, plusz egy nagyon jó indító felületnek használható start menü. bár én most már csak azt nem értem, hogy ha ennyire átállt a microsoft a csempe design-ra, akkor tíz (ms!) alkalmazásból kilenc miért a régi desktop felületet használja a metro design helyett?
  és az sem igaz (úgy emlékszem, hogy olvastam valahol), hogy a start menü nem annyira testre szabható. de az! a csempék átrendezhetőek, azt teszek ki, amit akarok, azt veszek el amit akarok, és általában három csempeméret közül még választhatok is (nem minden csempe esetén engedi a windows a széles méretet). 
  az sem igaz, hogy sokat változott a beállítás. egyáltalán nem. szinte majdnem minden funkció megtalálható azon a helyen, ahol a windows 7-ben is volt. igen, az XP-hez képest nagy ugrás, de a 7-hez nem. majdnem olyan érzésem van, mintha csak a start menüt alakították volna át, meg hozzátettek volna egy-két ficsőrt a mappák ablakához. nem értem, hogy ezen mit ennyire nehéz megszokni, mint amit írtak. lehet, hogy jövő héten kérem is az IT-t, hogy ha van early adopter project a windows 8-ra, akkor hadd csatlakozzak.
  a beépített internet explorer sem lenne rossz (tetszik, ahogy igazodik a metro felülethez, minden alkalmazásnak így kellene), ha jó lenne. megpróbáltam benne tumblr-ezni, és amíg a dashboardot kellett pörgetni, teljesen jó volt, de egy reblog esetén annyira belassul, hogy gépelés közben nem betűk, hanem fél szavak, szavak maradtak el… ez így kevés a mindennapi használathoz… marad a chrome. bár az meg csak desktop nézetben fut, jól jönne hozzá egy metro design…
  amit sajnálok egy kicsit, hogy eltűnt az hetesben megszokott aero felület. nekem az nagyon tetszett. bár olvastam, hogy meg lehet hekkelni a 8.1-et is, hogy ha beleturkál az ember a registrybe.
  szóval, most ahogy kezdem belakni, engem inkább az zavar, amikor visszajön a desktop nézet a metro felület helyett…
  *lehet, hogy azért, mert eddig is az üres desktop híve voltam, így nem igazán zavar, ha megváltozik, vagy eltűnik…
  12345